İpek Kay
Çocukların gündelik ortamlarındaki bedensel ve duyusal deneyimine odaklı, dijital olarak desteklenmiş bir oyun ortamı için yöntem önerisi getirmek çalışmanın genel çerçevesini oluşturmaktadır. Önerilen oyun ortamı planı ile yaparak öğrenme yaklaşımına olanak veren interaktif bir ortamın tasarım altlığını oluşturmak amaçlanmıştır. Oluşturulacak interaktif ortamın sürdürülebilirlik açısından kolay ulaşılabilir, teknolojik olarak basit ve düşük maliyetli olması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, çocukların gündelik yaşantılarında engelsiz bir biçimde iletişime geçebildikleri gündelik nesneler aracılığıyla gerçek ve sanal ortamın bir arada bulunabildiği dinamik bir ortam kurgulanması için gerekli koşulların keşfi ele alınmıştır.
Çalışmada çocukların gündelik nesnelerle etkileşimleri farklı ölçekler üzerinden değerlendirilerek, dijital araçların mevcut ve yaygın kullanımlarıyla çocukları pasif tüketicilere dönüştüren yaklaşımın aksine, dijital araçlar çocukların bedensel hareketlerini etkinleştirecek bir oyun kurgusunun başlatıcısı olarak ele alınacaktır. Çocuğun etrafında kendi belirlediği nesneleri anlatı dünyasıyla beraber aktifleştirebileceği ilk prototipin tasarımının planlanması ve bu plan ile beraber dijital araçlarla destekli oyun kurma ortamı önerisinin kuramsal çerçevesini oluşturmak amaçlanmıştır. Yeni oyun kurgusu ile beraber, çocukların gündelik yaşantılarının ayrılmaz bir parçası haline gelen ve okuldan arta kalan zamanlarına sızan teknolojiyi anlayarak bu dijital araçların temelini oluşturan hesaplamalı düşünceyi, dünyayı bedenleriyle keşfetmenin yeni bir yolu olarak algılamalarına olanak sağlaması öngörülmektedir.
Tam metine şuradan ulaşabilirsiniz.
***XI. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu, 14-15 Haziran 2017, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi